Börsstatistik släpper nytt volatilitetsindex!

Sedan en tid tillbaka upphörde SIX Financial Information med sitt volatilitetsindex SIXVX, det var det enda publikt tillgängliga volatilitetsindexet på OMXS30 som fanns. Börsstatistik kommunicerade tidigt att vi hade för avsikt att hitta någon form av ersättning till detta, läs gärna tidigare inlägg SIX Upphör med SIXVX – VIX för OMXS30. Efter en tids datainsamling och modellering kan vi nu glädjande nog berätta att Börsstatistiks egna volatilitetsindex för OMXS30 börjar ta form. Det återstår fortfarande en del finslipning men från och med nu så kommer vi att redovisa vårat eget VIX-index här på sajten, du hittar det under sidan Sentiment. Indexet bygger på optionsdata och implicit volatilitet från OMXS30.

BVIX OMXS30

Börsstatistiks volatilitetsindex för OMXS30


SIX upphör med SIXVX – VIX för OMXS30

SIXVX

Tyvärr har SIX Financial Infromation valt att upphöra med indexet SIXVX(SIX Volatility Index) som är ett volatilitetsindex för OMXS30. Detta var dessvärre Sveriges enda VIX-index. Skälet till det abrupta slutet är oklart men vad som det inte finns någon tvivel om är att Sveriges traders och investerare förtjänar ett volatilitetsindex. Vi på Börsstatistik har därför för avsikt att själva konstruera ett nytt VIX-index som i så hög grad som möjligt efterliknar SIXVX. Håll gärna utkik här på hemsidan!

 

Vad är VIX?

VIX kallas ibland för Fear index eller skräckindex, indexet byggs upp med hjälp av priserna på optioner, när priserna på optioner stiger så är det ett tecken på att marknaden förväntar sig högre volatilitet. Orignalet av VIX kommer från Chicago Board Options Exchange (CBOE) men här i Sverige har SIX levererat en variant som kallas för SIXVX.

 

Här kan du läsa om indexfonder och räntefonder.

(mer…)


Välkommen till Börsstatistik!

Börsstatistik är en sida för börsintresserade människor som vill ta del av olika nyckeltal, aktiegrafer och finansiell data. Hos oss kan du hitta aktiedata för olika börsbolag, följa hur börspsykologin utvecklas via sentiment eller analysera intressant makroekonomi. Vi vill självklart uppdatera hemsidan med så mycket intressant innehåll som bara möjligt och uppskattar därför om du tar dig tiden att höra av dig till oss om du skulle ha några önskemål eller feedback på hur vi kan bli bättre!